Friday, October 27, 2017

Neslužbeno očitovanje Nesvrstanih u vezi recentnih događanja i događaja u Kraljevini Španjolskoj

Po pravilu su službe ili tomu slično nesvrstane države dužne poduprijeti slobodarska stremljenja svjetskih naroda i narodnosti. Jugoslavenska iskustva u vezi deklasiranja složenih organizacija udruženog rada i nerada su notorna i općepoznata. Svijetli primjer bivše SFRJ, iako dobrano primitivan, u nedostatku modernijih i boljih sredstava još je uvijek kadar pokazati pravi put. K željenom odredištu.
Slijedno na ambiciju preustroja svjetske organizacije nesvrstanih država u nešto suvremeniji vid ekonomsko-političkog grupiranja kao formalne Asocijacije neutralnih država sa sjedištem u Švicarskoj Konfederaciji i nastavno na prethodno egzistirajuću političku opredijeljenost bezrezervne podrške svakom vidu narodnog otpora bilo kakvoj i kojoj nadvladi, slučaj španjolske autonomne pokrajine Katalonije sam se po sebi nametnuo kao bitan i referentan u tom smislu.
Jasno je da nekadašnja organizacija nesvrstanih država nikad nije u cijelosti ni profunkcionirala kao monolitan entitet niti joj je to ikada bila svrha. Jasno je i da svaka suverena članica u zadanim gabaritima međunarodnog prava vodi svoju politiku te da nema mjesta ni načina nametanju ičije individualne i/ili kolektivne volje viđenja i rješavanja konkretnoga pitanja.
Svjetski anti-kolonijalistički pokret dijelom formuliran i kao Nesvrstanost nije a priori ulazio u konfrontaciju s kolonijalnim silama. Dapače. Pokret je nesvrstanih bio oslonjen i na Commonwealth i na ine subjekte međunarodnog prava iz partikularne domene, odnosno na pozitivna iskustva kolonijalnih sila kojih je ipak i bilo - a na mjesto kojih je kao zemlja zapadnog civilizacijskog kruga i dragom Bogu unatoč - uskočila bivša SFRJ, u sinkroniziranom djelovanju s Indijom, Egiptom i ostalim ne manje bitnim sudionicima uistinu svjetskog pokreta voljne neopredijeljenosti.
U tom bih smislu predložio suzdržanost do razjašnjenja  konkretne situacije i odnosa, prvenstveno u aktivnostima nesvrstanih/neutralnih država u sklopu Ujedinjenih Naroda, a kako bi se izbjeglo nepotrebno dolijevanje političkog ulja na političku vatru.

Davor Bilobrk Zekan
27.listipada 2017.


No comments:

Post a Comment